Modernisering af arkitektkonkurrencen

arm-main

“Hvad sker der med ideen om, at den bedste løsning skal nyde fremme, og de mest kompetente deltagere skal have opgaven, når kriterierne for at bedømme løsningens effektivitet og deltagernes kompetence ændrer sig dynamisk i dialogens forløb?”

professor Kristian Kreiner

Seminar: Modernisering af arkitektkonkurrencen som institution
Center for Ledelse i Byggeriet afholder et spændende seminar. Bag seminaret står bla. Professor Kristian Kreiner, som er en af de mest spændende personer indenfor forskning i byggebranchen. Jeg har tidligere anbefalet flere af hans bøger og rapporter. Bla. de 2 højaktuelle rapporter der omhandler hvordan bygherrer vælger rådgivere og arkitekter får fat på nye opgaver. Og hans bog: Projektledelse i løst koblede systemer som stadig er grundmateriale på de fleste uddannelser…undtagen arkitekskolen, selvfølgelig, haha!

NEWS !! Jeg viderebragte de mange efterspørgsler fra jer læsere om at dette seminar burde optages på video og lægges på nettet. Som i kan se i kommentaren nedenfor, er dette blevet imødekommet. Tillykke til os alle!

Torsdag d. 24. september kl. 14.00-16.00
Sted: Lokale SPS13, CBS Solbjerg Plads 3, Frederiksberg
Tilmelding: Gratis – kræver tilmelding

.
quote11Konkurrencer er et vigtigt fænomen i det moderne samfund. Man skal være bedre end de andre for at gøre sig fortjent til sine opgaver, sin hæder og status, og hvem der er bedst, afgøres i åbne og fair konkurrencer. Det er både socialt retfærdigt og samfundsmæssigt effektivt, at den bedste får opgaven, hæderen og statussen.

Men som alle ved, realiseres intentionerne om at skabe effektivitet og retfærdighed gennem konkurrence ikke altid. Effekterne afhænger af omstændighederne og den form, som konkurrencen får. For at bringe effekterne tættere på intentionerne er der gennem meget lang tid blevet udviklet og eksperimenteret med forskellige former for konkurrence og reguleringen af deres gennemførelse. Sådan er det også inden for byggeriet, hvor en række af nye konkurrenceformer er blevet udviklet. Mange af dem kan karakteriseres som dialogbaserede konkurrencer, som parallelopdrag er et eksempel på.

På Center for ledelse i byggeriet gennemførte vi i starten af året et studie af arkitektkonkurrencen om den ny skole i Ørestad City, der blev organiseret som et parallelopdrag med et afsluttende miniudbud. Vi var specielt interesserede i at forstå, hvilke effekter dialogen mellem bygherrer og arkitektteamene, og mellem arkitektteamene indbyrdes, havde på konkurrencens forløb og resultat. Vi har på den baggrund identificeret nogle centrale problematikker, som det er værd at have in mente, hvis man vil forstå dialogbaserede konkurrenceformers muligheder og risici i byggeriet.

Formålet med seminaret er at videregive undersøgelsens resultater og diskutere dens implikationer for praksis. Det er ikke en diskussion for-eller-imod dialogbaserede konkurrencer, der er den vigtigste på nuværende tidspunkt, fordi enhver konkurrenceforms effekter som sagt afhænger af omstændighederne. Derfor lægger vi op til en diskussion af, hvilke omstændigheder der vil gøre dialogbaserede konkurrencer hensigtsmæssige, og i hvilket omfang det er realistisk at tilvejebringe sådanne omstændigheder. Ikke mindst det sidste spørgsmål rejser en række ledelsesmæssige udfordringer.

Vores observationer giver en bedre og mere nuanceret forståelse af alle de ting, der sker (og kan ske) i en dialogbaseret konkurrence. Som konsekvens heraf bliver det mere kompliceret at afgøre, hvad der egentligt er effektive og retfærdige resultater af en konkurrence. Og det bliver klart, at bæredygtigheden af en konkurrenceform afhænger af den praksis, som udvikler sig. Den dialogbaserede konkurrence befinder sig fortsat på eksperimentstadiet i byggeriet, og seminaret vil give bud på, hvor der er behov for udvikling af nye praksisser, hvis denne konkurrenceform skal blive bæredygtig på længere sigt.

Kom og hør vores fortolkninger af dialogbaserede arkitektkonkurrencer og deltag i debatten om, hvordan man kan modernisere arkitektkonkurrencen som institution.

Reklamer

Om Rasmus Brønnum

Architect
Dette indlæg blev udgivet i Arkitektfaglighed, Bæredygtighed, Debat og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til Modernisering af arkitektkonkurrencen

  1. På Center for ledelse i byggeriet er vi af Rasmus Brønnum – og mange af hans brugere – blevet opfordret til at videocaste indlægget på seminaret om fremtidens arkitektkonkurrencer. Den udfordring har vi taget til os – så vi optager indlægget fra seminaret, og lægger det efterfølgende på centrets hjemmeside.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s