Deleuze & Guattari for arkitekter (pdf)

Gilles_Deleuze_2_H

Deleuze-coverLitteraturlister er ofte noget man selv må grave frem hvis man går på en arkitektskole i Danmark. Som alt andet på det studie skal man ‘selv skabe og sammensætte sin faglighed’. Det er smukt nok. Og idéen er så at eleverne dermed undgår ensretning. Som om der ikke allerede er masser af ting man kan ensrette sig efter. Der er både Rhino-drenge, Øko-piger og oveni er der dem der starter med at lave en motherfucker situationsmodel…hver eneste gang!!. Så jeg går ind for at man giver alle studerende en liste på 40-50 bøger der skal læses i løbet af studiet. 10 bøger om året skulle være muligt. Min erfaring er at der er en stor del der kommer ud fra skolen med meget få bøger i bagagen. (og her tæller El Croquis ikke). Og en bog om tænkning er vel ikke det værste.

Deleuze & Guattari for arkitekter – PDF
Så når vi kommer til en af de mest holdbare moderne tænkere, Gilles Deleuze, så er det kun de mest boglige studerende der har læser ‘Hvad er Filosofi’, eller får taget hovedspring ned i hans hovedværk ‘Tusind plateauer’ (læs artikel i politikken). Jeg kan huske at Kent Martinussen, DAC, satte os igang med at læse introduktionen i ‘Hvad er filosofi’ og derefter de to første + sidste kapitel i ‘Tusinde Plateauer’. Så hvis du har mod og gerne vil vide hvorfor vi skal ‘tænke som græs’ (Rhizome), så er denne indføringsbog for arkitekter sikkert den letteste vej ind. Og gør endelig forsøget. Vi kan jo ikke have at det kun er dem der læser kunsthistorie, filosofi eller litteraturvidenskab der læser den!

– Download hele bogen i PDF her på www.a.aaaa.org (lav login først), eller kig den lidt igennem her på Google Books. Vil man selv finde vej ind i Deleuze så finder du et udmærket oplæg i dette indlægs kommentarer.

Oversat preface fra bogen:

quote11Arkitekter har ofte vendt sig mod tænkere i filosofi og teori for at finde nye tilgange til design ideer, eller tiltag til et kritisk ståsted for deres virke. Dog kæmper arkitekter og arkitektstuderende ofte med at navigere i tænkernes tekster. Det kan være en skræmmende oplevelse at forsøge sig med de originale tekster der ofte ikke indskriver sig i netop de kontekster som det arkitektur tekster ellers gør. Denne bogserie tilbyder derfor en klar, hurtig og præcis introduktion til de centrale tænkere der har skrevet om arkitektur. Hver bog opsummerer hvad den enkelte filosof har at tilbyde arkitekter. Det placerer deres arkitektoniske tænkning i den primære del af deres arbejde, introducerer betydelige bøger og essays, hjælper med at afkode deres teori og giver hurtig reference til yderligere læsning. Hvis du finder filosofisk og teoretisk litteratur om arkitektur svært, eller bare ikke ved hvor du skal begynde, så vil denne serie være absolut nødvendig.

BogserienThinkers for Architects’ tager udgangspunkt i arkitekturen. De forfølger den arkitektoniske tilgang til forståelse, og sigter mod at introducere denne tænker til et arkitekturfagligt publikum. Hver Tænker er unik og med hver sin karakteristika, og hver bog er opbygget ud fra den enkelte tænker og hans fokusområde. De introducerede tænkere dækker ofte et bredt område, og en kort introduktion kan derfor kun berøre en brøkdel af deres arbejde. Hver bog har en specifik forfatter – en arkitekt eller en arkitekturkritiker – der vil fokusere på et udvalg af tekster, som de finder mest relevante for designere, arkitekter og arkitekturfortolkere. Men det er uundgåeligt at en stor del vil være udeladt. Disse bøger vil stiler efter at blive det første referencepunkt i forhold til en tænker, snarere end det sidste ord. Det er håbet, at de vil opfordre dig til at læse videre, og skabe interesse til at dykke dybere ned i de oprindelige tekster. De tre første bøger i serien udforsker: Gilles Deleuze og Félix Guattari, Martin Heidegger og Luce Irigaray. Alle er de velkendte kulturpersonligheder, hvis værker allerede har påvirket arkitekter og kritikere i høj grad. Det er håbet, at denne serie vil udvide over tid til at dække en rig mangfoldighed af moderne tænkere der har noget at sige til arkitekter.

Adam Sharr is Senior Lecturer at the Welsh School of Architecture, Cardiff University, and Principal of Adam Sharr Architects. He is author of Heidegger’s Hut (MIT Press, 2006), Heidegger for Architects (Routledge, 2007), joint editor of Primitive: Original Matters in Architecture (Routledge, 2006) and Associate Editor of arq: Architectural Research Quarterly (Cambridge University Press).

Inholdsfortegnelse:

Deleuzeinfo

Reklamer

Om Rasmus Brønnum

Architect
Dette indlæg blev udgivet i Arkitektfaglighed, Arkitektur, Kultur, Kunst, Landskab, Litteratur, Strategi, Teori og tagget , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

2 svar til Deleuze & Guattari for arkitekter (pdf)

  1. Jannie siger:

    Malene Busk har skrevet en ganske god – om end meget kort – introduktion på dansk til Deleuzes tænkning i forhold til arkitektur, artiklen er at finde i bogen “Filosofi og arkitektur i det 20. århundrede” redigeret af Carsten Thau. Her findes desuden gode introduktioner til bl.a. Walter Benjamin, Michel Foucault og Paul Virilio, der med fordel kan læses sammen med tekster af “tænkerne” selv.

  2. Alexander siger:

    En fin artikel, der introducerer til deleuze:
    http://www.modkraft.dk/spip.php?article11755

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s