Tom, Tommere, Aller Tommest

Foto: Rasmus Brønnum

Forskellen mellem skulptur og arkitektur er, at skulpturen ikke er bundet af funktionen. Og vi må spørge os selv, hvor mange skulpturer vores havn kan overleve. De fylder op og indtager, men giver intet igen… nej, ikke engang en kop kaffe!

Med den nye kommuneplan under armen slog jeg et sving omkring Havneholmens nyeste spydspids. En kaj, der skyder sig ud midt i havneløbet – en placering, der er en større kulturinstitution værdig. Der er ingen tvivl: det er et ganske specielt sted. Et sted, man kører ud til og tager sig en slapper med udsigt. Og den idé er Aller koncernen skam helt med på. De er netop flyttet ind i deres nye 18.000 m² store domicil, der er placeret netop her. På internettet har jeg læst om de flotte målsætninger for huset: ”mangfoldighed, fleksibilitet, innovation, nytænkende og dynamisk struktur”.

Men det er der nu ikke meget af lige her på kajen, hvor jeg står.

.Læs resten af mit indlæg på Copenhagen X – Den Bæredygtige By, og kommenter! – det er jo jer der skal tegne, tænke og løse de kommende byggerier. Hvem ligger bolden hos? Og hvordan skal det gøres?

.

Reklamer

Om Rasmus Brønnum

Architect
Dette indlæg blev udgivet i Arkitektfaglighed, Arkitektur, Bæredygtighed, Debat, Kultur, Landskab, Strategi og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

4 svar til Tom, Tommere, Aller Tommest

 1. Hilmar Þór siger:

  Jeg synes dette er et smukt kontorhus bygget af gode materialer i høj arkitektonisk kvalitet. Arkitekturens gamle og sikre dicipliner er respekteret. Det er er fremragende arkitektur. .

  Men jeg må sige at byplanen for det meste af Københavns havnefront kan diskuteres. Måske er det mislykket. Lige siden Halldor Gunnløgssons og Jörn Utzons ideer angående hafnefronten var lagt til side har det gået nedad bakke.

  Jeg savner mennesker og den gamle havnekultur med gamle skibe og både. Havneorienterede restauranter, forretninger og havnehygge, disse elementer findes ikke mere. Det meste af det er blevet for pænt og forretningsspræget.

  Det startede med den Sorte Diamant, hvor Københavns idenditet og særpræg var lagt til side for moderne arkitektur. Misforstå mig ikke. den Sorte Diamant er et godt stykke arkitektur, men på et forkert sted. Den kommunikerer minimalt til det gamle Københavns havn.

  Og nu skal Rem Koolhaas til at bygge en stak containere på havnefronten et sted hvor der aldrig har været containere. Et frygtligt projekt.

  Bevar mig vel for internationale stjærnearkitekter som OMA og Rem Koolhaas.

  Men Allers er alletiders arkitektur.

  Til lykke.

 2. CJ siger:

  For sammenligningens skyld. Besøg:
  http://arkitekturnus.dk/?p=167

  • Rasmus Brønnum siger:

   Kreativitetens_

   Hej CJ – Ja, det var Dortes afgangsprojekt i 2002. Projektet ligger på samme sted, og er en anderledens typologi og struktur i alle henseender.

   Tårnet, Muren der omkranser den indre plads og åbningerne. Det er anderledes på alle måder, og her er der fx slet ingen kajkant ud mod havnen.

   Helt sikkert en mere stringent og hardcore komposition.

   VH R

 3. CJ siger:

  Hej Rasmus,
  Du har ret, måske mere stringent i sin komposition, men en del sjovere (hvis det er et ord, man må bruge om arkitektur) og identitetsgivende end det, der er at finde på stedet i dag.

  I Dortes projekt er kajkanten godt nok privatiseret, men karreen gennembrydes, så vidt jeg husker, flere steder af eksempelvis en offentlig “strand” ol.

  vh
  Christian

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s