“Projekt vs. virksomhed” – CLIBYG Seminar

“Hvad er så relationerne mellem projekt og virksomhed? Dilemmaet er, at virksomheden handler om alt det, som er uden om projektet, men  virksomheden realiseres igennem projektet”

CLIBYG – Center for ledelse i byggeriet, afholder åbent seminar d.10.dec. kl.14-16
Titel: “Projekt vs. virksomhed” ved Professor Jan Mouritsen
Sted: Lokale KS48 – CBS Kilen, Kilevej 14, Frederiksberg

Seminaret er gratis – tilmeld dig seminaret her

Hvordan opretholder man billedet af at være en virksomhed med særlige egenskaber og kompetencer, når man samtidig ser sig nødsaget til at hyre og fyre i takt med, at projekter starter op og afsluttes?

Det er bare et af de dilemmaer, professor Jan Mouritsen peger på ved Centrets seminar den 10. december, når han fortæller, hvorfor det er interessant at beskæftige sig med en af byggeriets ældste grænseflader – grænsefladen mellem virksomhed og projekt.

Projektet er det helt centrale omdrejningspunkt for byggesektorens mange virksomheder. Byggeri planlægges og udføres i projekter, ligesom projektet også kan siges at skabe byggeriet; det bruger de fleste penge, og det skaber alle indtægterne. Projektet er altså både et symbolsk og et økonomisk omdrejningspunkt i byggeriet, forklarer professor Jan Mouritsen.

Men selvom alt kan siges at være projekter, spiller virksomhederne også en betydelig rolle. Især i en tid, hvor man i stigende grad som virksomhed skal vise, hvad man kan, før man gør det. Vise, at man som virksomhed eksisterer uafhængigt af projektet og kan gennemføre projekter, før de er sat i gang. Og vise, at man har særlige egenskaber, som distancerer én fra virksomhedens konkurrenter.

– Hvis virksomheden påtager sig en identitet uafhængigt af projekterne, der viser, at den er noget i sig selv i form af kompetencer, strategier, renommeer, osv., skaber den sig nye ledelsesmæssige dagsordener og muligheder. Det bliver pludselig en ledelsesopgave at udstyre virksomheden med forudsætninger for at kunne påtage sig projekter – tilgangen bliver hermed en anden, når man som virksomhed er projektproducerende, forklarer Jan Mouritsen.

Projektbaseret eller -producerende?
Den projektproducerende virksomhed ser sig selv som mere end summen af projekter, fordi den har udpeget nogle særlige egenskaber eller distinkte kompetencer, som virker ud over det enkelte projekt. Dermed gør disse virksomheder sig også nødsaget til at investere i kompetencer, der er mere stabile end projekterne. Med andre ord har virksomheden en identitet, uden at man behøver forestille sig et projekt.

– Behovet kommer sig blandt andet af bygherrens informationsbehov ved prækvalifikationer. Her skal man kunne sige, hvor god man bliver, inden man starter. Der er altså brug for viden om virksomheden, som tilgodeser bygherrens informationsbehov, og det gør, at virksomhederne bliver nød til at se sig som mere end summen af projekter, forklarer Jan Mouritsen.

Det er netop her dilemmaet opstår, når virksomhederne kapacitetstilpasser ressourcerne i forhold til opgaveporteføljen. For bliver man så ikke igen ”blot” til summen af opgaver?

– Det er helt klart et dilemma, som virksomhederne skal håndtere. Den projektbaserede tilgang har sine svagheder, når man ser på det behov, som virksomhederne har med at distancere sig selv fra konkurrenterne, mens de projektproducerende virksomheder er sårbare over for sådanne udsving i opgaveporteføljen, som man for tiden ser inden for byggeriet. Da er det, at der er brug for ledelse, fortæller Jan Mouritsen.

– En af de store ledelsesmæssige udfordringer er, at man med byggeriets generelle besværligheder med at sikre afkast, står med en begrænset mængde ressourcer, som virksomheden har mulighed for at investere i og opretholde en distinktion til konkurrenterne. Så her har lederne brug for nye idéer, fortæller Jan Mouritsen.

Projektet og virksomheden er usikre på skift
Et andet element, som er særligt for sammenhængen mellem projekter og virksomheder i byggeriet, er, at de to på skift er usikre.

– Som oftest er projekter karakteriseret ved at være det vibrerende og usikre, mens virksomheden udgør den stabile og sikre institution. Sådan er det som oftest også i byggeprojekters indledende faser, men så snart cementen finder vej til byggepladsen skifter de to karakteristika: Projektet udgør den stabile enhed, mens virksomheden bliver stedet, hvor al usikkerhed skal håndteres, fortæller Jan Mouritsen.

Og ligesom dilemmaet mellem at være projektbaseret eller –producerende er det en ledelsesmæssig prioritering at investere ressourcerne således, at denne usikkerhed håndteres.

– Derfor giver vores tilgang til studiet af projekt vs. virksomhed også nye perspektiver til et velkendt dilemma, der handler om at forene afkast og risiko, fortæller Jan Mouritsen.

Seminaret finder sted torsdag 10. december kl. 14.00-16.00 på Center for ledelse i byggeriet. Baseret på en række eksempler fra Centrets forskning, diskuteres ledelsesmulighederne mellem virksomhed og projekt. Implikationerne har både at gøre med strategi, med investeringer og med ledelsesmekanismer, herunder tilrettelæggelsen af virksomhedens og projektets budgettering og økonomiske styring.

Om Rasmus Brønnum

Architect
Dette indlæg blev udgivet i Arkitektfaglighed, Bæredygtighed, Byggeplads, Debat, Forskning, Strategi. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s