HVID BALANCE – ‘COP15 Catwalk’ af SLA

Nyt midlertidigt byrum af SLA til COP15’s ankomstareal

“Når tusindvis af COP15-delegerede ankommer til klimatopmødet ved Bella Center, kommer de ikke til at kede sig i køen. SLA har iscenesat ankomstområdet med et midlertidigt byrum, der giver stof til eftertanke. Med projektet Hvid Balance fortæller SLA om de faktorer i vores byer, der har betydning for de klimaproblematikker, der er omdrejningspunktet på COP15.”

OVERFLADER
Lyse overflader reflekterer sollyset, og begrænser dermed byens overophedning og CO2 aftryk. Refleksionen betyder også, at man kan spare på energiforbruget til gadebelysning. For at gøre opmærksom på dette, er overfladen på ankomstarealet skiftet ud med en gigantisk cirkel af kridhvid kalksten.

Kalkstenen fortæller også en anden historie: Regnvand, der er forsuret af CO2 i atmosfæren, neutraliseres af kalken. Lå cirklen der længe nok, ville den langsomt forsvinde, så længe der er et unaturligt optag af CO2 i regnvandet.

BIOMASSE
Træer og planter optager vand og CO2. De øger fordampningen, giver skygge og læ og skaber et behageligt mikroklima – alt sammen noget der vil mindske konsekvenserne af CO2-udledningen. Træerne i ankomstarealet er en påmindelse om disse gavnlige effekter. I fremtidens byer vil det grønne skulle integreres i alt, vi laver, hvis de skal være bæredygtige.

VAND
Det forandrede klimas voldsomme nedbør koblet med byernes forseglede overflader betyder oversvømmelser. En løsning er at udnytte lokal nedsivning og etablere forhalingsbassiner, der samtidig kan være smukke og rekreative oaser i byerne. Ankomstarealet indeholder 3 vandspejle, med hvert sit tema. Et vandspejl indeholder kalk, og man vil kunne ane den blålige tone, man kender fra havet under Møns Klint. Et andet vandspejl indeholder bioaffald, der langsomt komposterer – naturens måde at genanvende sine ressourcer på. Et tredje er omkranset af dyser, som hvert andet minut udsender en vandstøvspuls. Under COP15 vil pulsen dagligt forbruge rent drikkevand, svarende til en gennemsnitsdanskers forbrug.

Stig L. Andersson: Byen er et økosystem, hvor de enkelte dele er afhængige af hinanden. Natur og by er ikke modsætninger, men blot forskelligartede systemer som tilsammen skal være i balance. COP15 vil påvirke muligheden for en fremtidig balance imellem menneskets urbanisering og jordens ressourcer. Ankomstarealet ved COP15 inspirerer forhåbentlig til sådanne tanker.

Læs mere: www.sla.dk/byrum/cop15.htm

Reklamer

Om Rasmus Brønnum

Architect
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s