The Pruitt-Igoe Myth [Trailer]

“The Death of Modern Architecture”
Der findes ganske få arkitektur billeder med samme fortællekraft, som billedserien af Pruitt-Igoe – 33 stk. boligblokke i St. Louis, af samme arkitekt der senere tegnede WTC  – der springes i graven kun 20 år efter sin opførelse. Pruitt-Igoe har gennem tiderne opnået  ikon status i arkitektur debatten, efter billederne i 1976 optrådte som en del af introduktion til bogen ‘Collage City’ af Charles Jencks.  [introduktionen kan læses her].

Selve introduktionen var skrevet af Colin Rowe og Fred Koetter, og med resten af bogen [+ efterfølgeren], slog det gnist til en international faglig enighed om at byggeriet i bund og grund var en arkitektonisk fiasko – Charles Jencks fremsatte ovenikøbet at nedrivningen af Pruitt-Igoe repræsenterede “The Death of Modern Architecture”. Og på den måde endte Pruitt-Igoe som arkitektverdenens fade-to-black-billede på modernismen [CIAM og Le Corbusiers urbane og rationelle designprincipper] forfejlede forsøg på at transformere den amerikanske underklasses boligforhold efter Anden Verdenskrig.

Ud fra det perspektiv var det mere end heldigt at instruktøren, Godfrey Reggio i 1975 fangede nedrivning på film. Det fik en vigtig rolle i  hans film Koyaanisqatsi: Life Out of Balance,  som en [meget smuk] kritik af et samfund der hovedløst har mistet forbindelsen til sine rødder [se klippet nederst]

Dokumentar bag om en arkitektonisk myte
Myteskabelsen omkring Pruitt-Igoe er samlet omkring en idé om at det var arkitekturen i sig selv, der var årsagen til byggeriets dødsdom. Men en ny dokumentar går bagom historien, og viser os årsagerne ligger langt fra udenfor arkitekturens rækkevide. Det handler om økonomi, politik og en forbavsende uvidenhed om de sociale mekanismer der sættes i gang når man stabler den fattigste underklasse fra landet, på toppen af hinanden midt i en by.

Nedenfor kan du opleve en kort film om de refleksioner som ‘U.S. Secretary of Housing and Urban Developments’ retrospektivt gjorde sig i 2010, sammensat som en kavalkade af arkivbilleder.

Kort uddrag fra filmen Koyaanisqatsi: Life Out of Balance.

Hvis du vil læse mere, så kan det anbefales at læse teksten “The Pruitt-Igoe Myth”, som filmen stort set er baseret på. Læs evt. også en anmeldelse i the Economist.

Kilde: www.pruitt-igoe.com

Om Rasmus Brønnum

Architect
Dette indlæg blev udgivet i Arkitektfaglighed, Arkitektur, Bæredygtighed, Film, Fotografi, Kultur, Landskab, Strategi, Teori og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s